...
a
M

O ușă de garaj iși pune amprenta semnificativ asupra designului casei, protejează incinta garajului de factorii climatici și trebuie să își păstreze caracteristicile o perioadă îndelungată. Dacă pentru un garaj neîncălzit și fără pretenții de securitate se pot folosi uși basculante sau uși rulou, pentru garajele încălzite sau cele care necesită protecție la efracție ușa secțională este soluția corectă.

Iată cele mai cunoscute tipuri de uși de garaj:
→ Ușa basculantă: este cea mai accesibila solutie ca si cost, economica ca spatii tehnologice necesare, dar fara izolare termica, cu rezistenta redusa la efractie si livrabila in dimensiuni standardizate;
→ Ușa rulou: are marele avantaj ca se roluieste intr-o caseta de cca 30x30cm deasupra golului, dar si o intreaga lista de dezavantaje: protectie slaba la efractie, izolare termica redusa, sensibila la gheata, frecare intre lamele, scumpa daca este echipata conform normativelor;
→ Ușa culisantă după colț: datorita costului ridicat, al etansarii nu foarte bune si a existentei sinei in pardoseala, reprezinta o solutie tehnica de nisa, aleasa doar ca ultima solutie;
→ Ușa secțională: ofera izolare termica, varietate mare de optiuni de design, durabilitate, posibilitatea dotarii cu usa pietonala, posibilitatea dotarii cu elemente vitrate.

Supraoferta de pe piata a dus la o presiune pe cost si la compromisuri de calitate, facand alegerea mai greoaie. Pentru a nu avea surprize, este necesara vizionarea echipamentelor in showroom sau alegerea unui brand consacrat.

Pozitia garajului poate influenta achizitia unei usi de garaj
Daca garajul dumneavoastra este neincalzit si undeva in plan secundar, probabil ca usa basculanta sau usa rulou sunt optime.
Daca garajul face corp comun cu casa si este incalzit, acordati mai multa atentie usii sectionale de garaj: izolarea termica, etansarea, durabilitatea produsului, finisajul, silentiozitatea rularii sunt extrem de importante pentru un produs cu perioada mare de viata. Daca usa de garaj este la fatada casei si intrarea se face direct din strada, atunci viteza de deschiere si siguranta antiefractie sunt doi facturi suplimentari de care trebuie sa tineti cont.

Izolatia termica este principalul indicator in evaluarea unei usi sectionale. Evaluati intotdeauna coeficientul de transfer termic pentru intreaga usa (care tine cont de toate pierderile pe la muchii), iar acesta sa nu fie estimat, ci sa fie certificat de un institut specializat.

Usa de garaj se monteaza pe structura de rezistenta a casei. Orice vibratie de functionare se transmite prin pereti. Daca o usa de garaj zgomotoasa ziua nu deranjeaza, noaptea cu siguranta o va face. O usa fabricata manual, masurata cu ruleta, insemnata cu creionul si ajustata “la ochi” nu va functiona niciodata ca o usa realizata intr-un proces complet automatizat unde preciziile sunt foarte mari.

Inca un aspect important: calitatea vopselei usii, mai ales pentru usile care stau in soare. Cautati intotdeauna ca usa sa fie vopsita cu vopsea poliuretanica chiar si pentru usile cu decor lemn si niciodata colantata. Solicitati furnizorului sa va arate o usa de garaj similara cu o vechime de minim 5 ani, expusa razelor soarelui.

Accesul pietonal
Usile sectionale sunt singurele (cu mici exceptii) care pot fi prevazute cu usa pietonala incorporata.
HINT: Verificati calitatea executiei ramei usii pietonale; comparati 3-4 furnizori inainte de achizitie.
In cazul in care usa sectionala este automatizata, usa pietonala trebuie sa fie prevazuta cu un intrerupator de siguranta; acesta opreste imediat motorul daca usa este accidental deschisa.