...
a
M

Ușile basculante, ușile batante, ușile pivotante, ușile rulou, ușile secționale – toate pot fi automatizate, respectându-se bineînțeles normativul de siguranță EN 13254-1. De ce însă este importantă viteza de deschidere?
În acest articol ne vom ocupa strict de ușile secționale automate.

În cazul ușilor secționale, greutatea panourilor sandwich este contrabalansată de arcurile de torsiune sau de întindere, efortul necesar pentru acționarea panourilor fiind redus.
Ușile secționale pot fi puse în mișcare în două moduri: cu ajutorul motoreductoarelor montate direct pe axul de torsiune – soluție întâlnită în general în industrie, sau cu ajutorul automatizărilor instalate sub tavan, cu șină de culisare și troleu mobil – soluție întâlnită în cazul ușilor rezidențiale.
Motivul pentru care se folosesc automatizări “de tavan” pentru ușile rezidențiale este simplu: păstrează întotdeauna contactul mecanic direct cu panourile în mișcare ale ușii, iar prin tehnologia cu curent continuu, pot detecta orice anomalie de funcționare sau obstacol. Astfel, ușa de garaj se oprește în cazul unei anomalii mecanice sau obstacol, fără a avea nevoie de sisteme complexe de senzoristică, precum ușile industriale.

poarta autoportanta

Automatizările de tavan nu stau însă foarte bine când vine vorba de viteză. Majoritatea automatizărilor „de tavan“ acționează ușa de garaj cu viteze cuprinse între 9-15 cm/sec. Prin urmare, pentru o ușă cu înălțimea de 2.15m, timpul de deschidere este aproximativ 17-26 secunde, dacă ținem cont și de accelerare/decelerare. Această perioadă poate deveni o problemă dacă poartă de garaj este la stradă, iar mașina dumneavoastră blochează traficul.
Soluția este folosirea unei automatizări „high speed“, care poate deschide ușa de garaj în cca 9 secunde.

Chiar dacă garajul nu este stradal, a câștiga până la 17 secunde la fiecare acționare a ușii de garaj, pe termen lung reprezintă un beneficiu.
17 secunde pe zi x 2 cicluri pe zi x 365 zile = 3.44 ore / an câștigate.

Automatizarea “high speed” este recomandată numai pentru o ușă de garaj de calitate, perfect echilibrată și cu o rulare lină. În caz contrar este posibilă deteriorarea relativ rapidă a ușii secționale precum și a automatizării. De asemenea, o ușă de garaj low cost cu rulare rapidă produce zgomote și vibrații care se propagă prin structura de rezistență a casei, provocând disconfort.

Prin urmare, producătorii au început să îmbunătățească mecanica ușilor secționale de garaj, pentru a face față vitezelor ridicate și pentru reducerea zgomotelor de funcționare și a vibrațiilor. Arcurile de torsiune cu anduranță ridicată, dar mai ales sistemul de role duble în tandem, sunt principalele îmbunătățiri aduse.

poarta autoportanta

Automatizările rapide ale porților de garaj au un preț mai ridicat decât cele normale, atât datorită componentelor mecanice mai fiabile, dar mai ales datorită electronicii evoluate. Chiar dacă viteza crește, ușa de garaj trebuie să rămână un echipament sigur în mediul casnic, prin păstrarea unor forțe normate de impact în cazuri accidentale; acest lucru este posibil numai cu ajutorul părtii electronice.

Automatizările pot fi dotate cu un acumulator de back-up încorporat, pentru funcționarea continuă chiar și în cazul penelor prelungite de curent.

Până de curând, ușile de garaj puteau fi deschise cu telecomandă și având ușa în raza vizuală. Acum, noile sisteme de telecomenzi cu feedback ne pot oferi direct pe telecomanda informații despre starea ușii: închisă/ deschisă / în curs de închidere/ în curs de deschidere. Aplicațiile inteligente pot detecta apropierea de casă și pot deschide un meniu de acționare a ușii de la distanță. Poziția ușii de garaj este evidențiată grafic pe ecran.

Aceste facilități, alături de viteza marită de deschidere a ușii de garaj ne îmbunătățesc semnificativ viața și ne oferă un cadou prețios: TIMPUL.

poarta autoportanta