...
a
M

Dacă alegerea unei uși de garaj rezidențial este strâns legată de design și preț, nu la fel stau lucrurile în cazul parcajelor subterane cu număr mare de locuri de parcare. În acest caz procesul de achiziție este mai complex și necesită o atenție deosebită.
În cele ce urmează vom enumera câțiva factori importanți care trebuie luați în calcul în analiza premergătoare achiziției.

1. Care este rolul ușii de garaj? Primul pas este definirea clară a nevoii pentru o astfel de ușă: siguranță, termoizolare, ventilare, închiderea accesului în garaj în armonie cu fațada clădirii, deschidere pentru aport de aer proaspăt în situația unui incendiu sunt doar câțiva factori pentru configurarea produsului.

2. Numărul de locuri de parcare. Acest indicator ne creează imaginea gradului de utilizare al produsului. Dacă o ușă de garaj este proiectată pentru câteva cicluri pe zi, ușa de garaj subteran atinge în mod regulat ordinul sutelor de cicluri zilnice. Este de evitat alegerea ușilor cu arcuri de torsiune care se rup după un număr relativ redus de cicluri, blocând funcționarea ușii pentru 2-6 săptămâni, cât durează procesul de înlocuire, care, bineînțeles, vine și cu un cost.

3. Scenariul de funcționare. Dacă ușa de garaj trebuie să se deschidă și să se închidă pentru fiecare mașină, trebuie să ne asigurăm că produsul ales este proiectat pentru acest regim de lucru. Există și opțiunea ca ziua sau în orele de vârf să fie programată pentru a sta deschisă, iar noaptea să intre în starea de “normal închis”, cu deschidere și închidere pentru fiecare autoturism. Prima variantă este opțiunea pentru securizarea permanentă a garajului, a doua pentru securizare pe timp de noapte.

4. Siguranța în exploatare. Este necesară o analiză de risc în urma căreia să fie aleasă gama de accesorii și senzori care să reducă la minimum riscurile de accidentare pentru mașini, dar mai ales pentru numărul mare de utilizatori. Astfel, accesorii ca bolarzii pentru șinele de glisare, sistemul de semaforizare cu gestionarea sensurilor de acces, radarele, grilele infraroșu, buclele inductive, oglinzile pentru unghiurile moarte, sunt doar câteva din accesoriile care ar trebui să echipeze orice ușă de parcaj comun. Senzorii trebuie să acopere atât riscul accidentării la coborârea ușii, cât și la urcare.

5. Ventilația garajului. Proiectantul poate decide ca ușa de garaj să fie “perforată” pe o anumită suprafață pentru a permite aportul de aer proaspăt din exterior.

6. Viteza de deschidere. Dacă o ușă de garaj rezidențial se deschide complet în cca 15 secunde, ușa de garaj subteran este necesar a se deschide mult mai rapid, pentru a preîntâmpina aglomerările. Astfel de echipamente se deschid în cca 5 secunde, dar există și modele care se pot deschide în mai puțin de 2 secunde.

7. Rolul în scenariul de incendiu. Dacă scenariul de incendiu o cere, ușa de garaj subteran trebuie să poată fi deschisă și blocată în poziția “deschis” atâta timp cât primește comanda de la centrala de incendiu. Bineințeles, ușa trebuie sa fie conectată la un UPS sau generator de curent.

8. Modalitatea de acționare. Iată câteva variante posibile: telecomenzi cu management al utilizatorilor, radare inteligente (pentru ieșire), RFID, camere LPR. Aceste sisteme reprezintă pe de o parte un cost semnificativ, pe de alta sunt responsabile de fluiditatea traficului pe întreaga perioadă de exploatare.

9. Spațiile tehnologice disponibile. Garajele subterane au de obicei un regim redus de înălțime. Dacă ușa se montează în interior, aceasta trebuie integrata încă din fazele incipiente de proiectare, pe tavan fiind prevăzute în mod uzual instalații electrice, de ventilație sau de sprinklere care se pot suprapune peste spațiile tehnologice necesare instalării ușii.

10. Zgomotul de funcționare. Este de evitat alegerea unor uși de garaj zgomotoase sau care să producă șocuri. Acest lucru poate provoca neplăceri locatarilor de la etajele inferioare, mai ales pe timpul nopții datorită propagării vibrației prin structura de rezistență a clădirii. Se vor alege întotdeauna echipamente silențioase, cu soft start/soft stop și, pe cât posibil, instalate pe cadre metalice izolate la vibrații.

11. Design-ul fațadei. Arhitectul clădirii va avea întodeauna un cuvânt greu de spus asupra aspectului usii. Acesta va alege modelele și design-ul produselor care au trecut prin analiza primelor 10 puncte.

12. Prețul. Ca în cazul oricărui echipament de înaltă performanță, costul total este compus din costul inițial + costul de exploatare.
Ca exemplu, nu are sens achiziția unei uși de garaj secționale cu arcuri de torsiune pentru 25.000 cicluri dacă ușa va fi deschisă de 500 de ori pe zi; în mai puțin de 2 luni ușa, pe lângă faptul ca se va bloca, va genera deja primul cost de înlocuire (cca 20% din valoarea ei).
Analiza de cost e recomandat să se facă pentru minim 5 ani de exploatare, luând în calcul pe lângă costul ușii și instalării acesteia, operațiunile de mentenanță, costul materialelor consumabile și a pieselor de schimb.
În cele mai multe cazuri, o ușă care costă 10.000 euro este mai “ieftină” decât o ușă care costă 4000 euro, fără să mai luăm în calcul și frustrările cauzate de eventuala nefuncționalitate.
usa rulou parcare
usa-rulou-parcari-comune

Atât la Gunther Tore, cât și la alți furnizori de pe piață, există în ofertă produse concepute pentru fiecare categorie de cerințe.
Tipurile de uși pretabile pentru garajele subterane sunt: ușile secționale speciale fără arcuri, ușile rulou, ușile rapide, ușile rulou-spirală, ușile basculante speciale.

În concluzie, ușa de garaj subteran trebuie să fie concepută pentru trafic foarte ridicat, cu viteză mare de deschidere, să fie echipată cu multiple elemente de siguranță, să aibă un sistem de acționare ușor de folosit pentru utilizatori și să fie în concordanță cu cerințele de ventilare, de scenariu la incendiu și cerințele de design are arhitectului.

Urmărirea atentă a celor 12 aspecte de mai sus vor garanta o achiziție corectă a produsului și confortul utilizatorilor pe întreaga perioadă de exploatare a acesteia.