...
a
M

,Asigurarea confortului și a unui mediu sănătos pentru personalul din unitățile de producție și cele logistice (hale industriale) constituie preocuparea continuă a angajatorilor.

Frigul, temperaturile joase, dar mai ales curenții de aer prezenți în hale industriale constituie un factor major de disconfort cu directe implicații asupra stării de sănătate a oamenilor. Halele industriale moderne au pereți eficienți, capabili să asigure un microclimat optim. Sunt prevăzute însă cu numeroase uși industriale de dimensiuni mari care au, de asemenea, bune caracteristici de etanșare și izolare.

Este oare suficient? Da, atât timp cât ușile sunt închise. Ce facem însă dacă avem de a face cu hale industriale cu trafic intensiv?

O ușă industrială secțională are nevoie de cca 20 secunde pentru deschidere și de alte 20 secunde pentru închidere. Ușile secționale rămân deschise și eventual sunt dublate de perdele de aer cald cu consum mare de energie sau sunt deschise și închise pentru fiecare trecere, afectând astfel fluxurile tehnologice sau logistice.

Ușile termoizolante rulante cu deschidere rapidă pot reprezenta o soluție, dar în multe cazuri și o problemă. Acestea asigură o izolație termică medie sau ridicată în funcție de model și o deschidere rapidă, dar au preț foarte foarte ridicat. Neajunsurile majore sunt date însă de costurile ulterioare: mentenanță, reparații. Mecanica unei astfel de uși este complexă și necesită intervenții elaborate și costisitoare după primele 150.000-200.000 cicluri. Acest număr de cicluri poate fi atins în 1-1,5 ani într-o unitate logistică.

Lucrurile devin și mai complicate dacă ușa este lovită, din cauza costurilor pieselor de schimb. Achiziția unei astfel de uși trebuie facută în urma unei analize tehnico-financiare pentru minim 5 ani și cu o bună documentare tehnică, inclusiv prin studierea experiențelor altor clienți. Și atunci care este soluția optimă pentru a avea condiții de lucru optime, dar și un trafic rapid cu exteriorul? Soluția pe care Gunther Tore o susține este pachetul de două uși pentru fiecare gol de ușă: usa secțională instalată pe partea interioară a golului și ușa rapidă “high performance” din pvc pe partea exterioară. Astfel, pe perioada cât nu există trafic, ușa secțională etanșează perfect golul, asigurând o termoizolație foarte bună. În perioada cu trafic ridicat, ușa sectională stă deschisă, funcția de oprire a fluxului de aer din exterior fiind preluat de ușa rapidă. Caracteristicile de termoizolație a ușii trec în plan secundar în cazul unui trafic intensiv, blocarea mișcării curenților de aer trecând pe primul loc. 25% din valoarea pachetului este reprezentat de ușa secțională, 75% de ușa rapidă. Ușa secțională trebuie să închidă hala etanș și eficient. Ușa rapidă trebuie să funcționeze extrem de rapid, în condiții de trafic ridicat, să reziste la presiuni mari de vânt și să nu genereze costuri semnificative dacă este lovită accidental.

Ușa secțională MakroPro, cu automatizare industrială, repezintă recomandarea noastră pentru hale industriale. Aceasta usa poate fi conectata la centrala de incediu pentru deschidere automata pentru aport de aer proaspat si de asemenea poate fi dotata cu sursa alternativa de curent. 

Ușa rapidă Dynaco D6 este un echipament certificat prin testare la 2.000.000 cicluri. Viteza de deschidere poate fi 2.4-3.6 m/sec, eliberând golul aproape instantaneu. Funcționarea ușii este neperturbată de vânt, fiind recomandată până la clasa de vânt 4. Modele pentru clasa de vânt 5 sunt de asemenea disponibile. În cazul în care cortina ușii este lovită accidental, aceasta se autorepara (se insereaza automat in sine), fara interventie umana. Neavand elemente rigide sau cabluri electrice in miscare, usa Dynaco D6 este prietenoasa cu personalul, reducand major riscurile de accidentare. Panoul de comanda este pregatit pentru intregrare in “internet of things” putand genera direct in computerul personal rapoarte de activitate complexe și diagnoză de la distanță.