test

Doresti sa iti construiesti sau modifici garajul? Ai vrea sa stii mai multe despre aceasta anexa, pentru a putea sa iti faci un plan arhitectural cat mai bine structurat, profitand de tot spatiul pe care il ai disponibil?

In acest articol ai sansa sa descoperi nu doar intrebuintarile pe care le poate avea o astfel de anexa a locuintei, dar si recomandarile specialistilor in ceea ce priveste dimensiunile unui garaj, indiferent de numarul de masini pe care le va gazdui, ori de utilitatea finala pe care o va avea.


Cuprins:

1. Tipuri, Scop si Dimensiuni Garaj

2. Constructia anexei – Tips & Tricks Organizare & Planificare dupa Dimensiunile Garajului


1. Tipuri, Scop si Dimensiuni Garaj

Garajele sunt de mai multe feluri, tipul lor depinzand atat de ceea ce este depozitat in ele, cat si de dimensiunile pe care le au. Majoritatea acestor spatii sunt cladiri anexe locuintelor, fiind insa si cazuri in care ele sunt incastrate in arhitectura unei case, mai ales la curte.

  • Simplu

Un garaj simplu este destinat de cele mai multe ori gazduirii unei singure masini, ori este construit pentru a se folosi in scopul depozitarii. Avand primul scop, dimensiunile garajului ar trebuie sa fie de minim 7m / 4.5m, fiecare persoana avand posibilitatea de a alege dimensiuni diferite, in mod special cand anexa nu are etaj.

  • Dublu

Dimensiunile unui garaj dublu depind foarte mult de modelul masinilor, dar si de un factor important – daca anexa va fi si spatiu de depozitare sau nu. In cazul in care constructia va gazdui doar automobilele, se recomanda o constructie cu o arie de minim 7m / 8m, in mod special daca vrei ca ambele autovehicule sa fie acoperite. Daca, insa, doresti ca una sa fie inauntrul garajului, iar alta in fata sa (fiind folosita cel mai des), nu trebuie sa alegi o anexa dubla, avand posibilitatea sa obtii o incapere conform dimensiunilor unui garaj auto simplu.

2 dimensiuni garaj dublu

  • Multiplu

Desi nu sunt foarte des intalnite, garajele proiectate pentru a gazdui cel putin 3 masini pot fi proiectate in doua moduri, in functie de dimensiunile pe care le are terenul pe care va fi construit terenul. Spre exemplu, in cazul a patru masini, ele pot fi parcate una langa alta, dar si doua in fata, doua in spate. Fiecare dintre aceste situatii prezinta avantaje si dezavantaje:

  • In cazul alaturarii automobilelor, este nevoie de foarte mult spatiu lateral, dimensiunile garajului impunand o arie extinsa. Cu toate acestea, fiecare masina are un loc propriu, fiind independenta de celelalte automobile.
  • In cazul gruparii a doua cate doua masini, primele vor fi deseori blocate de cele parcate langa usa rabatabila, doar in situatia in care garajul nu se poate deschide pe doua laterale, astfel incat fiecare automobil sa aiba o iesire-intrare proprie. Avantajul acestui plan arhitectural este faptul ca nu este nevoie de un perimetru mare pe latime, forma constructiei putand fi chiar si patrata.

3 dimensiuni garaj triplu - multiplu

Cu toate acestea, ceea ce este cel mai important la dimensiunile si arhitectura unui garaj auto este faptul ca aspectul final va fi influentat si de preferintele si necesitatile proprietarului, nefiind impuse decat unele conditii minime, care au ca scop atestarea cladirii si siguranta generala.

  • Spatiu de depozitare

Chiar daca o familie nu detine o masina, dar are posibilitatea de a-si construi un garaj, este recomandat ca spatiul sa fie folosit pentru a se pastra anumite elemente care in locuinta, in constructia principala, ar ocupa mult spatiu, in mod inutil. In acest fel, se va putea crea si mentine o amenajare interioara armonioasa, simpla, usor de ingrijit pe perioadele de mentenanta.

4 dimensiuni garaj depozitare

  • Multifunctional

In cazul unor spatii cu dimensiuni foarte mari, in ceea ce priveste uzul casnic, este nevoie de o organizare foarte buna, astfel incat o anexa de acest tip sa fie utilizata atat pentru pastrarea unuia sau mai multor automobile, cat si pentru depozitarea unor elemente casnice, sportive si personale, dar nu numai.

2. Constructia anexei – Tips & Tricks Organizare & Planificare dupa Dimensiunile Garajului

Un aspect foarte important care trebuie luat in considerare este corectitudinea planificarii constructiei si aprobarea sa (SniP). In acest caz, vei avea nu doar un document legal care sa ateste anexa, cat si siguranta ca aceasta este realizata corect, in mod special daca apelezi la profesionisti ori de cate ori consideri ca este nevoie. Utilizarea unor materiale de cea mai inalta calitate este esentiala.

5 constructie pe dimensiuni garaj

Un factor pe care fiecare persoana care doreste sa isi construiasca sau sa isi amenajeze un astfel de spatiu trebuie sa il aiba in vedere este masuratoarea exacta a perimetrului. Dimensiunile garajului trebuie determinate inainte de a se efectua orice investitie sau actiune, deoarece, in urma calculelor preliminare se vor putea stabili cantitatile de materiale necesare, aria de lucru si complexitatea pe care o va avea in structura sa incaperea.

Nu exista dimensiuni standard pentru un garaj auto, fiecare proprietar al unui astfel de spatiu dorindu-si sa utilizeze si organizeze diferit spatiul.

De exemplu, daca nu se pune problema unei masini cu dimenisiuni foarte mari, existenta unui al doilea automobil si nu se va face niciun fel de depozitare, constructia poate sa aiba aproximativ 5 metri pe 4 metri. Cu toate acestea, daca vor fi parcate doua automobile si in mod organizat se vor depozita si alte obiecte (aparatura casnica rar folosita sau veche, biciclete, haine, piese de mobilier etc.), dimensiunile garajului trebuie sa fie de cel putin 7 metri pe 7 metri (sau 10, in functie de necesitatile familiei). ATENTIE – masuratorile specificate trebuie calculate pentru spatiul utilizabil, fara a se lua in calcul grosimea peretilor, care adauga alti metrii la perimetrul total al ariei.

Daca ai posibilitatea, inca de la realizarea planului constructiei, incearca sa ai rezerve de spatiu pentru ca pe viitor, in cazul unor schimbari majore, sa nu fii nevoit sa faci decat unele ajustari minore anexei.

Indiferent de lungimea si latimea pe care alegi sa le aiba anexa, nu uita de inaltimea pe care trebuie sa o iei in calcul pentru dimensiunile garajului, mai ales in cazul celui auto, fie ca este single, fie ca este dublu.

Desi un garaj se poate construi din diverse materiale, in mod special cand el este o cladire anexa locuintei, cele mai bine cotate, din multiple puncte de vedere, sunt cele din beton. Chiar daca de-a lungul anilor se pot aduce ajustari conform nevoilor survenite ulterior (un spatiu mai mare, o compartimentare mai bine structurata etc.), este foarte important ca dimensiunile principale ale garajului din beton sa fie calculate de la bun inceput, fara a se interveni asupra scheletului sau asupra peretilor exteriori, ori a inaltimii tavanului.

6 dimensiuni garaj beton petru depozitare

Daca vrei sa profiti la maxim de spatiul pe care il ai la dispozitie, ia in considerare construirea unei camere sau a unui apartament (studio, garsoniera), deasupra garajului. In acest caz, daca vrei sa existe pe anexa un imobil, trebuie sa stii faptul ca, in conformitate cu legea numarul 114 / 1996, este impusa o dimensiune minima a acesteia – 58 metri patrati conform planului arhitectural, dintre care 37 de metri patrati folosibili.

Sursa foto – ShutterStock.com